Berättelsen om konstens historia har oftast sett ut på ett enda sätt. Det har varit de europeiska manliga genierna som har dominerat. De har uppträtt kronologiskt i en vacker rad som nästan inget har kunnat störa. Det har varit stillsamt, konservativt och dammigt. Så har konsthistoria lärts ut från studiecirklar och gymnasieskola till universitet.
Men under den enhetliga ytan bubblar det av motsättningar och kritik. I själva verket är konsthistorien ett slamrande slagfält. Trots den konservativa dominansen har det funnits och finns andra försök att berätta konstens historia. Det har varit nytänkande, politiskt radikala eller djupt personliga berättelser.
Peter Ekström har gjort en översikt över hur konstens historia har berättats och tittar på några alternativ. Särskilt har han koncentrerat sig på Rudolf Broby-Johansen, Gun Kessle, Jan Myrdal och Asger Jorn.
Peter Ekström är konstnär och författare och har varit rektor för Örebro Konstskola. På Korpen har han tidigare givit ut Att placera sig själv i historien: Konst och marxism, Att tänka med ögonen vad pågår egentligen på konstskolorna? och Har revolutionen plats för sorg? Postumt samtal med John Berger.